2-Marketing, 4-Ενδιαφέροντα

QR Codes τι είναι αυτά τα παράξενα ασπρόμαυρα τετραγωνάκια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε!

Γράφει ο Μάκης Παπαδάτος
Δημοσιογράφος – Ιδρυτής της Typografos.Gr

 

Το 1994 η Ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave, θυγατρική της Toyota, δημιούργησε κάποια παράξενα τετραγωνάκια που έγιναν γνωστά με το όνομα ” QR codes” που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Quick Response” (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Στην Ελλάδα τα QR codes τα προσέχουν λίγοι και τα χρησιμοποιούν ακόμα λιγότεροι, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους διαφημιστές να τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε προωθητικές -και όχι μόνο- ενέργειες (την χρησιμότητα τους την αναλύω παρακάτω). Φυσικά στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά διαδεδομένα τόσο σαν εφαρμογή όσο και στη χρήση τους.

Τι είναι τα QR Codes και πώς λειτουργούν;
Τα QR Codes είναι γραμμωτοί κώδικες (barcodes) δύο διαστάσεων, οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τη σύνδεση πληροφορίας μέσω ενός κώδικα που θα αποκωδικοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού (smartphone). Για να γίνει αυτό, ο χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σαρωτή κώδικα QR,  Μέσα σε ένα κώδικα QR μπορεί να αποθηκευτεί ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα, προς ένα βίντεο του Youtube, ένα κείμενο, στοιχεία επικοινωνίας κλπ. . Ο χρήστης σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και πλοηγείται σε χρόνο μηδέν στον σύνδεσμο που είναι αποθηκευμένος

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας κώδικα QR Code;
Η διαδικασία για να δημιουργήσετε το δικό σας QR code είναι απλή και είναι 100% δωρεάν, κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε δεκάδες εφαρμογές, προσωπικά χρησιμοποιώ την https://www.qrcode-monkey.com αλλά εξίσου καλές είναι η https://www.qr-code-generator.com/ και η 014
Σημαντικό: Η εφαρμογή που θα επιλέξετε να έχει την δυνατότητα εισαγωγής εικόνας, π.χ  λογότυπο, φωτογραφία κλπ.
Tips: Αποφύγετε τα χρωματιστά QR codes επειδή υπάρχει ο κίνδυνος κάποια κινητά να μην τα διαβάσουν.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα QR Codes;
Πραγματικά πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική εφαρμογή, δυστυχώς όμως ό,τι καινοτόμο στην Ελλάδα είναι άγνωστο, ωστόσο αργά ή γρήγορα θα την μάθουμε και εμείς και όσο περισσότερο την χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερο θα την χρησιμοποιούν και οι πελάτες σας… Και στο τέλος θα είστε όλοι κερδισμένοι.

Διαφημιστικά Έντυπα: Τα διαφημιστικά φυλλάδια εξακολουθούν να είναι το Νο 1 διαφημιστικό μέσο και φυσικά θα συνεχίσουν να αντέχουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα και όσοι λένε ότι το χαρτί πέθανε κάνουν μεγάλο λάθος. Ωστόσο όσοι απαξιούν τη ψηφιακή τεχνολογία κάνουν το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο, λάθος. Χρησιμοποιήστε QR Codes στα διαφημιστικά σας έντυπα και συνδέστε το κοινό σας με τον ψηφιακό κόσμο.
Tips: Χρησιμοποιήστε QR codes στο έντυπό σας που θα οδηγεί τον χρήστη σε ένα κουπόνι προσφοράς στο site σας ή στα social media της εταιρείας σας, με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο.

Επαγγελματικές Κάρτες: Μπορείτε να βάλετε QR codes στη κάρτα σας με το site σας, το e-mail σας ή ακόμα και τα τηλέφωνο σας. Μια καλή ιδέα που εφαρμόζουν πολλές εταιρείες είναι να βάζουν QR codes στις προσωπικές κάρτες των στελεχών τους που να οδηγεί στο προσωπικό τους προφίλ, με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν αλληλεπίδραση με το πελατολόγιο τους και φυσικά οικειότητα.

Ετικέτες Συσκευασίας: Όπως στην επαγγελματική σας κάρτα έτσι και στη συσκευασία το QR codes μπορεί να οδηγεί στα «κανάλια» επικοινωνίας της εταιρείας σας. Επίσης μπορείτε να βάλετε QR που να οδηγεί στον κατάλογο προϊόντων της επιχείρησης σας, σε ένα εκπτωτικό κουπόνι ή ακόμα και σε ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης πελατών.

Εταιρικό site: Πολλοί επιχειρηματίες περιορίζονται να βλέπουν (αν βλέπουν) τα στατιστικά επισκεψιμότητας στο site τους και αδιαφορούν για το come back. Η σωστή χρήση QR codes μας μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβάσετε την επισκεψιμότητα του site σας από παλιούς ή και νέους χρήστες. Πώς; Μπορείτε να συνδέσετε το QR με μια φόρμα εγγραφής στο newsletter, σε κάποιο εκπτωτικό κουπόνι ή ακόμα και στις κριτικές.

Αυτές είναι μερικές μόνο ιδέες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το QR codes προς όφελος της επιχείρησης σας. Φυσικά υπάρχουν  δεκάδες ακόμα δυνατότητες εφαρμογής, όπως στα εταιρικά αυτοκίνητα, σε μπλοκ, αφίσες, κάρτες συνεδρίων κλπ.

Διάβασες αυτό το άρθρο μέχρι το τέλος, αυτό σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει ο ψηφιακός κόσμος. Θέλω πολύ να σε βοηθήσω με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου για να κάνεις τις γνώσεις που απέκτησες από αυτό το κείμενο πράξη.

Σκανάρισε το QR codes και θα λάβεις ένα sms για μια  ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση από το τηλέφωνο ή το skype για το πώς θα μπορέσεις και εσύ να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά τον ψηφιακή τεχνολογία. Την συγκεκριμένη παρουσίαση την έχω κάνει σε σεμινάριο επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων και τους βοήθησε πολύ, σου υπόσχομαι το ίδιο θα γίνει και με εσένα.
Επίσης σκανάροντας το QR codes η Λόρα θα σου κάνει ένα δώρο έκπληξη!

Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς!☺

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *