4-Ενδιαφέροντα

Χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια καριέρα στη γραφιστική

Η δημιουργική βιομηχανία αναπτύσσεται και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας στη γραφιστική από ποτέ – αλλά ο ανταγωνισμός είναι εξίσου έντονος. Δώστε στον εαυτό σας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να βρει την καριέρα του των ονείρων του με αυτές τις 10 κορυφαίες συμβουλές που συνέταξε ο Pip Jamieson, ιδρυτής της The Dots, της επαγγελματικής πλατφόρμας δικτύωσης για τις δημιουργικές βιομηχανίες.
Εδώ σας έχουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια καριέρα στη γραφιστική.

1. Ετοιμαστείτε!
Εάν είστε φοιτητής στο τελευταίο σας έτος ή ένας απόφοιτος που ψάχνετε ξεκινήσετε μια καριέρα στη γραφιστική, είναι καλύτερο να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά πριν κάνετε αίτηση για δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι το portfolio σας, η συνοδευτική επιστολή, το site ή το προφίλ σας στο The Dots είναι όλα ενημερωμένα και φαίνονται εξαιρετικά – θα σας καθοδηγήσουν και θα σας επιτρέψουν να εστιάσετε πλήρως στην αναζήτηση εργασίας σας.

2. Εργαστείτε σε προσωπικά έργα
Ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα είναι από τον Micah Walker, Creative Partner στο The Monkeys, ο οποίος είπε:
“Αν το portfolio σας δεν αντικατοπτρίζει τίποτα προσωπικό, ίσως να είναι και κάποιου άλλου.”
Οι εργοδότες πρέπει να αναθεωρήσουν εκατοντάδες portfolia γραφικών σχεδιασμών, ξεχωρίστε, λοιπόν, με προσωπικά σχέδια. Δείχνουν ότι είστε ενεργός και παθιασμένος. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από την προσωπική ταυτότητα του brand σας μέχρι projects που δημιουργήθηκαν από την πρακτική άσκηση σας ή υποβλήθηκαν σε διαγωνισμούς.

3. Έχετε ένα τακτοποιημένο portfolio
Το portfolio των γραφιστικών σας είναι ουσιαστικά η κάρτα σας – όσο καλύτερο είναι, τόσο πιο καλά μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας. Καθώς δεν θα είστε πάντα στον χώρο για να μιλήσετε από πρώτο χέρι, βεβαιωθείτε ότι οι περιγραφές του έργου σας είναι σαφείς και ενδιαφέρουσες – και έχετε σημειώσει τους σχετικούς συντελεστές σε έργα. Οι επαγγελματικές φωτογραφίες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την εργασία σας και να ξεχωρίσετε το portfolio του γραφικού σας σχεδιασμού. Και πάντα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ένα βιογραφικό σημείωμα που περιγράφει την εκπαίδευσή σας και την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

4. Προωθήστε τον εαυτό σας
Και αφού έχετε φτιάξει το τέλειο portfolio, ήρθε η ώρα να σας απασχολήσει τόσο η online όσο και η offline παρουσία σας! Παρόλο που όλα είναι πλέον στο διαδίκτυο, οι πιο παραδοσιακοί εργοδότες θα εξακολουθήσουν να θέλουν να δουν ένα φυσικό portfolio στις συνεντεύξεις. Από εκεί, μπορείτε στη συνέχεια να προωθήσετε τον εαυτό σας online με ιστολόγια και δημοσιεύσεις, τον δικό σας ιστότοπο και ίσως να δημιουργήσετε ένα προφίλ στο The Dots και να συνδεθείτε με πιθανούς εργοδότες και δημιουργικούς συνεργάτες.

5. Αξιοποιήστε το networking
Οι επαφές που κάνετε ήδη από την πρακτική σας μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή, έτσι βυθιστείτε στον δημιουργικό κόσμο κάνοντας γνωριμίες.
Παρακολουθήστε εκδηλώσεις, ανοιχτές γκαλερί, εργαστήρια, συνομιλίες, εκδηλώσεις δικτύωσης και πηγαίνετε οπλισμένοι με επαγγελματικές κάρτες!

6. Ετοιμάστε μια άψογη συνοδευτική επιστολή
Οι συνοδευτικές επιστολές είναι ένας πόνος, αλλά μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη, δημιουργώντας ένα πρότυπο το οποίο είναι εύκολο να προσαρμόσετε και να σχεδιάσετε αυτό που συνήθως είναι ένα βαρετό έγγραφο λέξεων ώστε πραγματικά να ξεχωρίζει από το πλήθος. Η ουσία μιας συνοδευτικής επιστολής είναι να εκφράσετε το λόγο για τον οποίο είστε τέλειοι για τη δουλειά, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει συγκεκριμένους λόγους που θέλετε να εργαστείτε για την εταιρεία, διατηρώντας παράλληλα μια συντομία. Μην ξεχνάτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας – είναι ένα κλασικό λάθος!

7. Μετά την αποφοίτησή σας, κάντε ένα διάλειμμα!
Τώρα λοιπόν έχετε όλες τις ευκαιρίες μπροστά σας. Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να κάνετε ένα διάλειμμα και να απολαύσετε τις τελευταίες ημέρες της “ελευθερίας” σας πριν ξεκινήσετε μια καριέρα στη γραφιστική. Ταξιδέψτε, κάνετε εθελοντισμό, πάρτι, ξεκουραστείτε με φίλους κλπ. Απλά μην ξεχάσετε να ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να μην χάσετε μια ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας!

8. Εφαρμογή για ρόλους
Χρησιμοποιήστε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας. Ερευνήστε εταιρείες για τις οποίες θα θέλατε να εργαστείτε και να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους για μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Για ένα καλύτερο ποσοστό απόκρισης, μην απευθύνετε ποτέ τις αιτήσεις σας στον Κύριο ή την Κυρία και αντ ‘αυτού βρείτε ένα συγκεκριμένο όνομα – μπορείτε πάντα να καλέσετε την εταιρεία να το μάθετε. Το interning είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε τις ικανότητές σας φρέσκες ενώ ψάχνετε και θα μπορούσε πάντα να οδηγήσει σε έναν πιο μόνιμο ρόλο.

9. Προετοιμαστείτε για συνεντεύξεις
Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σταδιοδρομίας σας, ο χρόνος που αφιερώνετε για την προετοιμασία για συνεντεύξεις όχι μόνο θα βελτιώσει τις πιθανότητες απόκτησης της εργασίας, αλλά θα μειώσει επίσης την νευρική ενέργεια που δημιουργείται πριν από μια συνέντευξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ψάξει την εταιρεία, ποιοι είναι οι πελάτες, ποιες είναι οι περιοχές εμπειρογνωμοσύνης τους;

10. Χρόνος συνέντευξης
Πρόσφατα ο Chris Doyle είπε:
“Γνωρίζω πολλούς σπουδαίους σχεδιαστές, αλλά όχι τόσο σπουδαίους ανθρώπους”.
Στο τέλος, οι εταιρείες αναζητούν δημιουργικά που θα λειτουργούν καλά στην οργάνωσή τους, έτσι ώστε η συνέντευξή σας να είναι μια ευκαιρία να αφήσετε την προσωπικότητά σας να λάμψει και να επικοινωνήσετε το πάθος σας. Θυμηθείτε όμως να παραμείνετε ταπεινοί, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλαζονεία και την εμπιστοσύνη.
Ένας εργοδότης μπορεί να βλέπει έως και οκτώ άτομα την ημέρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οπότε αφήστε πάντα πίσω σας κάτι που να σας θυμάται ακόμα κι αν είναι απλώς μια επαγγελματική κάρτα.

 

Πηγή skillbox.gr
Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς!☺

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *