Blog, Γενικά, Χρήσιμα

Γίνε Τυπογράφος σε…5 λεπτά!

Γράφει ο blogger της Typografos.Gr Θάνος Κουλόπουλος

Η αλήθεια είναι πως σε 5 λεπτά δεν θα καταφέρεις λογικά να γίνεις όντως ένας επαγγελματίας τυπογράφος, αλλά τόσο χρόνο χρειάζεσαι περίπου για να διαβάσεις αυτό το άρθρο και να γίνεις καλύτερος στο γράψιμο από ότι το 95% των επαγγελματιών δημιουργών περιεχομένου αλλά και το 70% των επαγγελματιών σχεδιαστών. Τα υπόλοιπα θα έρθουν με την εμπειρία και με τις ώρες που θα ξοδέψεις στο πληκτρολόγιο! Για να τα καταφέρεις το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις τη προσοχή σου σε 5 βασικούς άξονες που θα σου παρουσιάσουμε. Ας τους δούμε λοιπόν μαζί:

Το κυρίως μέρος του κειμένου (Body Text)

Πάνω από όλα, αυτό που μετράει περισσότερο όταν βλέπεις ή διαβάζεις ένα κείμενο (όπως αυτό για παράδειγμα) είναι η εικόνα ή αλλιώς η αίσθηση που σου δίνει. Στο κυρίως μέρος θα βρεις όλες τις σημαντικές πληροφορίες και για αυτό το λόγο πρέπει να εστιάσεις τη προσοχή σου στο να το κάνεις να είναι όμορφο.

Προσπάθησε να το επενδύσεις με ωραία εικαστικά και κάνε εύκολο για τον αναγνώστη να καταλάβει τί πληροφορίες και μήνυμα θέλεις να του περάσεις. Από συνήθεια, αλλά και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου, όλοι μας θέλουμε να διαβάζουμε το κυρίως κείμενο, να πάρουμε τη πληροφορία που θέλουμε και μετά δεν διαβάζουμε άλλο.

Οπότε, ως βασικό κανόνα, προσπάθησε να επενδύσεις χρόνο και προσπάθεια στο να το κάνεις να φαίνεται όμορφο και ελκυστικό κάθε κείμενο που θα γράψεις και μετά ακολουθούν όλα τα άλλα.

3333

Μέγεθος γραμματοσειράς

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη σωστή παρουσίαση ενός κειμένου. Πόσες φορές δεν έχεις δυσκολευτεί να διαβάσεις ένα κείμενο, επειδή τα γράμματα είναι πολύ μικρά, ή πόσες φορές κολλάς πίσω στο κάθισμα επειδή τα γράμματα είναι τόσο μεγάλα που λες ότι θα βγουν από την οθόνη?

Εάν θέλεις να κάνεις το κείμενο σου να ξεχωρίζει και να είναι εύκολο στην ανάγνωση του, τότε το ιδανικό εύρος μέγεθους της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιείς είναι το 10 – 12 point, που βρίσκεις στο Word. Εάν το κείμενο είναι Web, τότε το ιδανικό εύρος γραμματοσειράς είναι 15 – 25 pixels.

Φυσικά, επειδή κάθε γραμματοσειρά μπορεί να δείχνει όχι τόσο καλή σε αυτά τα εύρη, να είσαι προετοιμασμένος να κάνεις ορισμένες αλλαγές και τροποποιήσεις στη περίπτωση που χρειαστεί.

11111

Απόσταση γραμμών

Σε αυτό το σημείο, αναφερόμαστε στην κάθετη απόσταση μεταξύ των γραμμών. Είναι λογικό ότι δεν θέλεις το κείμενο σου να είναι πολύ πυκνό γιατί το μάτι του αναγνώστη θα μπερδεύεται και θα κουραστεί.

Από την άλλη πλευρά, δεν θέλεις να δίνει την εικόνα ενός αραιά γραμμένου κειμένου, γιατί έτσι χάνεται το μάτι και δίνεις την εντύπωση ότι το κείμενό σου δεν έχει συνοχή.

Για αυτό, λοιπόν, σου προτείνουμε να αφήνεις κενό ανάμεσα στις γραμμές που αντιστοιχεί στο 120 – 145% του μεγέθους της γραμματοσειράς. Όμως, επειδή καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι κάτι που θέλει κόπο να το κάνεις και μιας και έχει προχωρήσει η τεχνολογία, πολύ απλά μπορείς να επιλέξεις στο Word το “Exact Line Spacing” και θα είσαι έτοιμος να γράψεις χωρίς ανησυχία.

Στη περίπτωση που γράφεις κατευθείαν σε κάποιο CSS, δηλαδή στον κειμενογράφο ενός site, επίλεξε το Line – height!

Αριθμός χαρακτήρων σε κάθε γραμμή

Στην ουσία, αναφερόμαστε στο μήκος κάθε γραμμής του κειμένου σου. Καλό είναι να χρησιμοποιείς, κατά μέσο όρο, 45 – 90 χαρακτήρες σε κάθε γραμμή ή αλλιώς υπολόγισε 2 – 3 φορές την αλφάβητο σε μήκος.

Αυτό σου δίνει τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Σε εκτυπώσιμη μορφή το κείμενο σου δείχνει ότι αφήνει ωραία κενά δεξιά και αριστερά και παρουσιάζεται ως πιο ομοιόμορφο. Συνεπώς, είναι πιο εύκολο να το διαβάσεις.
2. Εάν γράφεις για να παρουσιάζεται το κείμενο σου στο Internet, τότε με αυτό τον τρόπο αποκλείεις το ενδεχόμενο να φτάνει το κείμενο στις άκρες της σελίδας και έτσι να χάνεται, πιθανώς, πληροφορία αφού θα κόβονται γράμματα στο παράθυρο.

2

Είδος Γραμματοσειράς

Αφήσαμε το πιο σημαντικό για το τέλος. Η πιο γρήγορη κίνηση που μπορείς να κάνεις για να γράφεις ωραία είναι να μην χρησιμοποιείς τις γραμματοσειρές που βρίσκεις στον υπολογιστή σου και στο Word.

Επένδυσε λίγο χρόνο, αλλά και μικρό budget, και προμηθεύσου επαγγελματικές γραμματοσειρές. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρεις να δείχνεις ότι έχεις και την ικανότητα ενός επαγγελματία designer!

Αν δεν μπορείς να το κάνεις, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δωρεάν γραμματοσειρές αλλά προσπάθησε να κάνεις σωστή επιλογή. Γραμματοσειρές όπως η Arial ή Times New Roman χρησιμοποιούνται από όλους μας. Όχι όμως από τυπογράφους! Όχι από εσένα που θέλεις να γίνεις καλός τυπογράφος!

Αυτό ήταν, μόλις τελείωσες την γρήγορη εκπαίδευση σου. Το μόνο που μένει είναι να κάτσεις μπροστά στο πληκτρολόγιο και να αρχίσεις να γράφεις ένα τέλειο κείμενο σχετικά με το θέμα που έχεις επιλέξει.

Στη περίπτωση που είσαι επαγγελματίας τυπογράφος και θέλεις να δώσεις ακόμη πιο όμορφο αποτέλεσμα στη προσπάθειά σου, τότε τα προϊόντα της Typografos.gr είναι αυτό που χρειάζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις κλικ εδώ.

Εάν πάλι θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις αλλά και το πως μπορούν να σε ωφελήσουν οι υπηρεσίες μας, απλά κάνε κλικ εδώ! Είμαστε πάντα εδώ για να σε ακούμε!

Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν σε βοήθησε και πιστεύεις πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιο φίλο σου, τότε θα ήταν τέλειο να το κοινοποιήσεις… θα το εκτιμήσουν οι φίλοι σου … και φυσικά και εμείς:)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *